STUDÝNKOVÁ, H. Aromatický profil sýrových analogů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Cílem této práce bylo pomocí SPME-GC metody identifikovat a kvantifikovat aromaticky aktivní látky ve vzorcích tavených sýrových analogů vyrobených s přídavkem různých typů rostlinných tuků. Optimální podmínky analýzy byly převzaty z předchozích diplomových a bakalářských prací, jednotlivé vzorky byly v závěru srovnány z hlediska celkového obsahu a obsahu jednotlivých chemických skupin analyzovaných látek. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou a přípravu vzorků, správně vyhodnocovala získané výsledky. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která je součástí širšího výzkumu zaměřeného na komplexní charakterizaci a autentifikaci sýrových analogů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená bakalářská práce se zabývá velmi aktuální tematikou sýrových analogů. Studentka ve své bakalářské práci splnila požadavky zadání. V teoretické části je na 22 stranách popsána technologie výroby tavených sýrů a sýrových analogů a jsou zde charakterizovány látky podílející se na aromatickém profilu vybraných druhů sýrů. Vše je čerpáno z řady aktuálních odborných článků nebo monografií. V praktické části je poté zkoumán aromatický profil sýrových analogů. Teorii studentka čerpala především z aktuálních odborných článků, avšak na str. 12 uvádí: "Vzhledem k nedostatku podrobných statistických údajů není možné uvést, jaký je celkový význam analogů sýru na světovém trhu v porovnání s mléčnými." a cituje zde zdroj z roku 2001 - tedy 9 let starý. Na citaci anglicky psaných zdrojů také negativně poukazují chyby v slovosledu či významu vět. V práci se také objevují chyby v organickém názvosloví, které neodpovídá novým pravidlům IUPAC. Nejednotné je i používání spojovníků. Někde je před či za spojovníkem mezera, jinde chybí. str. 26: Neúplný název mikroorganismu: "G. candidum" - myšleno asi Geotrichum candidum. V kapitole 2.13 "Metoda stanovení aromatických látek" je uvedena podkapitola 2.10.2 "Plynová chromatografie". Pominu-li špatné číslování nadpisu, princip plynové chromatografie je zde popsán velmi obecně a studentka vůbec nepoukazuje na druh použité kolony a nezmiňuje ani princip detektoru, na kterém identifikovala aromatické látky. Do grafů č. 2 až 20 znázorňujících výsledky měření vnáší chaos různá barva látek v jednotlivých grafech. Tzn. v grafech znázorňujících stejné látky v různých vzorcích nejsou sloupce jedné látky stejnou barvou, což ztěžuje orientaci a porovnávání v grafech mezi sebou. Navrhovala bych tedy použití stejné barvy pro jednu látku ve všech grafech - i když se zrovna v grafu nevyskytuje, nepropůjčovat její barvu jiným látkám. I přes tyto chyby shledávám přáci za velmi zdařilou, hodnotím stupněm B (velmi dobře) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Splnění požadavků zadání | A |
eVSKP id 24092